Onlay je sodoben protetični nadomestek, ki se uporablja za obnovo zob, poškodovanih zaradi kariesa. Gre za manj invazivno alternativo kronam, saj omogoča ohranitev večjega dela naravnega zoba. Uporablja se, ko sta poškodovani tako zgornja kot stranska ploskev zoba, kar ni vedno mogoče sanirati z navadno zalivko. Izdelava nadomestka se začne z natančnim odtisom saniranega zoba in čeljusti, ki se nato pošlje v zobotehnični laboratorij. Tam na podlagi tega odtisa izdelajo nadomestek, ki se popolnoma prilega naravnemu zobu in zapira vse poškodovane dele. Zaradi natančne izdelave je onlay izjemno stabilen in estetsko privlačen, saj je izdelan v barvi naravnega zoba in odporen na zabarvanje. Če imate tudi vi poškodovan zob in iščete možnost za obnovo, poiščite nasvet strokovnjaka in si zagotovite zdrav nasmeh.

onlay

Prednosti, ki jih prinaša Onlay

Onlay je lahko izdelan iz različnih materialov, kot so kompozit, keramika (porcelan) ali zlata zlitina. Vsak material pa ima svoje prednosti; npr. kompozitni se barvno ujema z ostalimi zobmi, zato je primeren za dalj trajajočo oskrbo. Najbolj estetski, so narejeni iz porcelana in se popolnoma ujemajo z barvo naravnih zob. Zlati onlay pa ima najdaljšo trajnostno dobo in zdrži velike pritiske, vendar estetsko ni tako zadovoljiv kot porcelanski ali kompozitni zobni nadomestek.

Glavna prednost onlaya je, da ohrani večji del naravnega zoba. Medtem, ko se pri zobni prevleki zob v celoti obrusi, se pri onlayu odstrani samo poškodovani del zoba. To omogoča lažjo higieno in manjšo možnost za nastanek kariesa. Prav tako je primeren za sanacijo težko dostopnih mest med zobmi, kar ni vedno mogoče z navadno zalivko. Kljub številnim prednostim pa ni primeren za vse paciente – predvsem za tiste, ki imajo visoko stopnjo kariesa, slabo ustno higieno, ali bruksizem (škrtanje z zobmi).

Onlay predstavlja učinkovito, estetsko in dolgoročno rešitev za obnovo poškodovanih zob. S svojim manj invazivnim pristopom pa mnogim ljudem omogoča ohranitev naravnega zoba, kar prispeva k boljši ustni higieni in splošnemu zdravju zob.