Pri odločitvi, da je treba poravnati svoje zobe običajni zobozdravnik ne more kaj prida pomagati. Ortodontske storitve namreč opravlja poseben zobozdravnik ortodont. To je zobozdravnik, ki se je po končanem študiju specializiral za področje čeljustne in zobne ortopedije. V času študija študentje ortodontike spoznajo različne diagnostične postopke, nepravilnosti na zobeh in čeljustih ter nepravilnosti zobnih skupin. Spoznajo tudi ukrepe za ustvarjanje pogojev za normalni razvoj kraniofacialnega sistema in za preprečevanje nastanka razvojnih nepravilnosti. Seznanijo se z interceptivnim zdravljenjem – ortodontsko-parodontalno in ortodontsko – kirurško. Na vajah pa se naučijo opraviti osnovno čeljustno ortopedski pregled.

ortodont

Tole se sliši precej zapleteno mar ne. Ravno zato je pomembno, da poravnavo svojih zob prepustite ortodontu, čeprav slišimo, da se poravnave zob lotevajo tudi nekateri zobozdravniki, kar pa zaradi pomanjkanja znanja in izkušenj verjetno ni najbolje.

V nadaljevanju bomo namenili nekaj besed prvemu pregledu pri ortodontu. Pacienti si svojega ortodonta lahko izberejo sami. Za mlajše od 16. let ZZZS omogoča napotitev z napotnico osebnega zobozdravnika, za starejše pa je zdravljenje samoplačniško, bodisi v Sloveniji ali v tujini.

Na prvem pregledu ortodonti pacientom pogosto pojasnjujejo, da nepravilno izrasli zobje ne vplivajo samo na vizualni izgled, ampak imajo pomemben vpliv na lego jezika, griz, na požiranje in izgovorjavo.

Sledi pregled ustne votline, pri katerem ortodont preveri, ali so zobje zdravi in kako pacient skrbi za ustno higieno. Nato preveri še pravilnost vseh zobnih in čeljustnih struktur. Opravi tudi vizualni pregled obraza, po potrebi pa opravi še nekatere druge funkcionalne teste, da lahko ugotovi funkcionalnost mišic jezika, lic, ustnic in celega čeljustnega sklepa. Za konec bo pacienta napotil na ortopansko rentgensko slikanje zob, kajti šele na podlagi tega izvida bo lahko natančno ocenil, kako lahko najbolje pomaga pacientu.

Na podlagi dobljenih informacij bo lahko pripravil načrt ortodontskega zdravljenja in pacientu predstavil različne vrste zobnih aparatov, ki so na voljo. Večinoma se uporablja klasične kovinske fiksne aparate in snemljive folije različnih podjetjih, med katerimi je najbolj slovito ime Invisalign. Druge vrste zobnih aparatov, kot sta denimo klasični snemljivi zobni aparat ali lingvalni aparat, se uporabljajo veliko redkeje.