Po različnih medijih predvsem v času, ko večina ljudi odhaja na počitnice, ne manjka oglasnih sporočil različnih zavarovalnic, ki ponujajo turistična zavarovanja. Tudi katalogi turističnih agencij so polni priporočil o tem, da se je treba zavarovati pred odhodom na dopust v tujino. Kot si lahko preberete na povezavi https://www.ezobozdravnik.si/zdravstveno-zavarovanje-za-tujino je zavarovalnic, ki omogočajo takšno zavarovanje v Sloveniji veliko. Zato je pametno, da tem oglasom in priporočilo prisluhnemo in še preden spakiramo kovčke ter se odpravimo na pot, poskrbimo za ustrezno zdravstveno zavarovanje.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ZZZS krije le zavarovanje do določenega zneska v javni zdravstveni mreži. Nujnih zobozdravstvenih storitev, prevozov s helikopterjem ali sanmi s smučišča, prevoza v domovino in zdravljenja izven javne zdravstvene mreže pa ne. To v praksi pomeni, da če vaš otrok zboli sredi Dalmacije, boste najverjetneje obiskali prvo turistično ambulanto. Tam boste plačali tako pregled kot morebitna zdravila, ki jih bo otroku predpisal zdravnik. Povsem drugače je, če se odločite za dopust v bolj oddaljenih krajih in drugih kontinentih. Tam je zdravstveno zavarovanje za tujino prva stvar o kateri morate razmisliti.

Poškodbe in bolezni v tujini

Zavarovanje za tujino niti ne zahteva veliko denarja, le nekaj (deset) evrov. Znesek je seveda odvisen od tega, kam in za koliko časa odpotujete ter za kako visok znesek se želite zavarovati. Če se ukvarjate z ekstremnimi športi, se potapljate in se vzpenjate v visokogorje, je dobro, če pred sklenitvijo zavarovanja preberete tudi splošne pogoje v celoti. Lahko se namreč zgodi, da boste kljub zavarovanju, ostali brez povračila za zdravljenje, če sodi dejavnost pri kateri ste se poškodovali med t.i. rizične dejavnosti. Tudi pri starejših so premije lahko drugačne.

Iz podatkov zavarovalnic je razbrati, da so stroški nekaterih posegov v tujini bistveno višji, kot jih priznava naša zavarovalnica. Tako prevoz s smučišča s helikopterjem znaša več tisoč evrov, kaj šele kakšna težja operacija. Vse to se, brez dodatnega zavarovanja, pogosto plača iz lastnega žepa. Ob vrnitvi v Slovenijo vam Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) sicer povrne stroške, vendar le v višini povprečnih cen teh storitev pri nas.