Bi želeli imeti unikaten čebelji izdelek? Potem preizkusite čebelji vosek. Cena za čebelji vosek odraža njegovo kvaliteto in cenjenost. Čebele proizvajajo čebelji vosek, ki ima prijeten vonj. Prepoznavno rumeno barvo mu daje propolis in sestava cvetnega prahu. Vosek ima zrnast prelom. Aristotel je menil, da vosek nastane iz cvetov rastlin, danes pa vemo, da ga pridelujejo čebele v svojih voskovnih žlezah. Iz osmih parov voskovnih žlez, ki jih ima vsaka čebela, priteče vosek.

Pogoja, ki sta potrebna, da nastane vosek, sta, da se čebela prve dni življenja prehranjuje s cvetnim prahom in zadostna količina medu v čebeljem panju, s katerim se čebele hranijo. Sveže proizveden čebelji vosek je brezbarven, barvo mu šele kasneje da propolis in karotin iz cvetnega prahu. Čebelji vosek je zelo dragocen, saj ga na svetu primanjkuje, za njegovo izdelavo pa je potrebnega kar veliko dela čebel – za en kilogram voska mora delati 150.000 čebel. Povsem razumljivo je, da je zato čebelji vosek drag.

Čebelji vosek – cena naj vas ne odvrne od tega, da bi ga kupili, saj ima veliko pozitivnih učinkov in je uporaben za različne namene. Uporabljali so ga za balzamiranje trupel, izdelovanje povojev, voščenih obkladkov in kipov, v obdobju antike in v Grčiji so mu pripisovali zdravilne lastnosti, na Slovenskem pa je bil že v 13. stoletju zapisan med urbanimi dajatvami. V obdobju novega veka je dobil novo vrednost – iz njega so izdelovali sveče, ki so predstavljale simbol božje prisotnosti pri obredih. Tovrstne sveče so tudi danes zelo priljubljene, vosek pa se uporablja tudi v farmaciji, kozmetiki, medicini in še kje.

Čebelji vosek – cena upravičuje tudi njegovo bogato sestavo, saj ga sestavlja več kot 300 različnih delcev. 74 % snovi predstavljajo estri nasičenih maščobnih kislin, sledijo proste maščobne snovi, aromatične snovi, minerali in podobno.

Čebelji vosek – cena je poleg že omenjenih razlogov višja tudi zato, ker gre za 100 % naraven proizvod. Naravno pa je vedno dražje, pa vendar, naj cena ne bo glavni dejavnik pri vaši odločitvi za nakup.