Osebni stečaj je namenjen posameznikom, ki so zašli v dolgove. Vendar ni dobro, da greste v osebni stečaj sami brez odvetnika, ki se na to spozna, da ne zaidete v še večje težave. Mnogi menijo, da se bodo rešili dolgov in bo zadeva zaključena, a ni tako, saj zgubijo premoženje in lahko zaidejo še v druge težave, če nimajo pravnika, ki jim bi pomagal v postopku stečaja. Dejansko obstajajo situacije, ko je izbira stečaja najbolj logična pot. Obenem na prijavo stečaja nikoli ne bi smeli gledati kot na lahek način, da se rešite izpod gore finančnih obveznosti. Stečaj ima posledice, ki jih je treba skrbno pretehtati s koristmi.

 osebni stečaj
Osebni stečaj je lahko možnost za ljudi, ki ne morejo plačati svojih dolgov. Vendar vedite, da osebni stečaj lahko zelo oteži pridobivanje kredita v prihodnosti. Vložitev zahtevka za stečaj lahko vpliva tudi na prihodnje poklicne priložnosti. Pogosto oseba, ki je v nedavni preteklosti šla skozi stečaj, ni primerna za direktorja podjetja. Prav tako je morda nemogoče zasedati določene funkcije v lokalnih organizacijah, ki bi bile v pomoč pri napredovanju kariere. Preprosto dejanje vložitve lahko zmanjša stopnjo zaupanja, ki jo imajo trenutne stranke v posameznika ali podjetje in lahko tudi odvrne potencialne stranke, ki se raje odločijo za subjekt, ki je finančno bolj stabilen.
Odvisno od okoliščin bo vložitev zahtevka za osebni stečaj pomenila tudi izgubo osebnega premoženja. To lahko vključuje lastnino, dom, avtomobile ali kar koli drugega vrednega, kar bi lahko zasegli, prodali in uporabili za delno poravnavo zneska neporavnanega dolga. Čeprav ni vedno tako, lahko upniki zaprosijo sodišče za tovrstne ukrepe. Stečaj lahko osebo zaščiti pred izterjevalci, vendar lahko oteži pridobitev določenih služb. To v najboljšem primeru pomeni poravnavo kredita, ki nosi nezaslišano obrestno mero. V najslabšem primeru to pomeni nezmožnost pridobitve kakršnega koli financiranja za dom ali avto. Prijava stečaja bi morala biti vedno zadnja možnost. Če je mogoče sprejeti kakršne koli druge dogovore za poplačilo neporavnanega dolga, jih je treba upoštevati, preden se lotite kakršne koli prijave stečaja.