Parkinsonova bolezen je progresivna motnja, ki prizadene živčni sistem in dele telesa, ki jih nadzorujejo živci. Tu je vse, kar morate vedeti o Parkinsonovi bolezni. Simptomi se začnejo počasi. Prvi simptom je lahko komaj opazno tresenje samo ene roke. Tremorji so pogosti, vendar lahko motnja povzroči tudi okorelost ali upočasnjeno gibanje. V zgodnjih fazah Parkinsonove bolezni je lahko vaš obraz malo ali nič izrazen. Parkinsonova bolezen povzroči, Da Vaše roke med hojo morda ne bodo nihale. Vaš govor lahko postane mehak ali nejasen. Simptomi Parkinsonove bolezni se poslabšajo, ko vaše stanje sčasoma napreduje. Čeprav Parkinsonove bolezni ni mogoče pozdraviti, lahko zdravila bistveno izboljšajo vaše simptome. Občasno lahko vaš zdravstveni delavec predlaga operacijo za uravnavanje določenih predelov možganov in izboljšanje simptomov.

Parkinsonova bolezen
Znaki in simptomi Parkinsonove bolezni so lahko različni za vsakogar. Zgodnji znaki so lahko blagi in ostanejo neopaženi. Simptomi, ki jo ima Parkinsonova bolezen, se pogosto začnejo na eni strani telesa in običajno ostanejo hujši na tej strani, tudi potem ko simptomi začnejo vplivati na okončine na obeh straneh.
Tremor ali ritmično tresenje se običajno začne v okončini, pogosto v roki ali prstih. S palcem in kazalcem lahko podrgnete naprej in nazaj. To je znano kot tresenje tabletk. Vaša roka se lahko trese, ko je v mirovanju. Med opravljanjem nalog se lahko tresenje zmanjša. Sčasoma lahko Parkinsonova bolezen upočasni vaše gibanje, zaradi česar so preprosta opravila težka in dolgotrajna. Med hojo se lahko vaši koraki skrajšajo. Morda bo težko vstati s stola. Med hojo lahko vlečete ali premikate noge.
Toge mišice. Okorelost mišic se lahko pojavi v katerem koli delu telesa. Toge mišice so lahko boleče in omejujejo vaš obseg gibanja. Vaša drža se lahko skrivi. Lahko pa padete ali imate težave z ravnotežjem zaradi Parkinsonove bolezni. Morda imate zmanjšano sposobnost izvajanja nezavednih gibov, vključno z mežikanjem, nasmehom ali zamahom z rokami med hojo. Lahko govorite tiho, hitro, nerazločno ali oklevate, preden spregovorite. Vaš govor je morda bolj monoton, namesto da bi imel običajne govorne vzorce.
Morda bo težko pisati in vaše pisanje se bo morda zdelo majhno. Obiščite svojega zdravnika, če imate katerega od simptomov, povezanih s Parkinsonovo boleznijo ne le za diagnosticiranje vašega stanja, temveč tudi za izključitev drugih vzrokov za vaše simptome. Parkinsonova bolezen ni edina s temi simptomi, jih je pa treba zdraviti v vsakem primeru.