Ko gradite svoje stanovanje, se morate prej ali slej odločiti, kakšne talne obloge boste imeli – ploščice, laminat ali kaj drugega. Odločitev je vaša, v tem članku pa bomo nekaj več pozornosti namenili ploščicam. Polaganje ploščic doma je dokaj enostavno opravilo, ki se ga lahko lotite tudi sami. Najprej v trgovini izberite ploščice, ki so vam všeč, potem pa razmislite, kako jih boste položili – diagonalno, vzporedno ali pa se boste morda poigrali s kakšnim vzorcem. Kupiti morate še nekaj dodatnega materiala, potem pa se lahko lotite dela.

polaganje ploščic

Polaganja ploščic se lahko lotite tudi sami.

Da bo polaganje ploščic potekalo hitro in brez dodatnih zapletov vam svetujemo, da si kupite še naslednje pripomočke: zadosti ploščic (pravo količino dobite tako, da pomnožite višino in širino sten oziroma tal, po katerih boste ploščice polagali), lepilo, diamantno rezilo za rezanje ploščic, kotne križce, maso za fugiranje, zidarsko žlico in vodno tehtnico, zobato lopatico in gladko krpo, da boste po koncu dela vse ploščice lepo očistili.

Zdaj imate vse, kar potrebujete, zato se lahko lotite dela. Na začetku morate ustrezno pripraviti površino, kamor boste polagali ploščice. To pomeni, da je podlaga ravna, suha in čista. Sledi iskanje sredinskih točk vseh sten. Dobljene točke med seboj povežite in dobili boste križ. Potem ploščice na suho položite v en kvadrat in poglejte, če vam ta način polaganja ustreza. Če se le da, ploščice polagajte tako, da boste porabili čim več celih ploščic. Nato tla premažete z emulzijo za boljši oprijem in počakate približno tri ure. Potem zmešate lepilo in ga nanesete na podlago (ne vsega naenkrat, da se prehitro ne posuši). Na lepilo polagajte ploščice, med katere dajte kotne križce. Za polaganje ploščic poskusite uporabiti čim več celih ploščic, zato jih začnite polagati iz sredine prostora.

Ko je polaganje ploščic končano, prostor med njimi premažite s fugirno maso in pustite, da se vse skupaj posuši. Tako, delo je končano – saj ni bilo tako težjo, kajne?