Retencija je postopek utrjevanja položaja zob po tem, ko se odstrani zobni aparat. Dejansko je retencija obvezna in del ortodontskega zdravljenja, drugače zoblje čez čas zopet zavzamejo svoje stare položaje in je zdravljenje lahko neuspešno. Zobni aparati so različni, najbolj učinkoviti pa so kovinski z zvezdicami, čeprav se najbolj vidijo. Vendar so postali modni hit, tako da jih nekateri zelo radi nosijo. Imate pa lahko tudi nevidni zobni aparat ali bele zvezdice iz keramike. Ko se kateri koli zobni aparat sname iz ust, se kar naenkrat zgodi, da fiksne opore za zobe ni več, zato je velika možnost, da se bodo zobje zopet premaknili.

retencija

Zobje se ves čas premikajo. Lahko zaradi slabih navad, določenih pritiskov ali iz drugih razlogov. Premikajo se dan in noč in lahko med njimi nastanejo vzeli ter ukrivjenost. To pa opazimo lahko šele po veliko časa, ker so ti premiki na dan teko neopazni, da jih ne vidimo. Retencija bo te premike po odstranitvi zobnega aparata preprečila in zagotovila, da bodo zobje obstali na mestu, kot jih je prisilil zobni aparat.

Ko ortodont odstrani zobni aparat, naredi rentgenski posnetke stanja in si vse zabeleži ter fotografira. Nato priporoči, kakšna retencija je za koga najboljša in jo tudi izvede. Največkrat najprej vstavi okoli zob žičko, ki drži zobe na svojem mestu. Nato pa naredi še prozorno folijo, ki jo pacient nosi določeno obdobje.

Najbolj fiksna retencija je kovinska žička, ki se nalepi na notranjo stran zob z enakim materialom, kot se naredijo zalivke. Čez čas se lahko sname, zamenja ali pa se jo obdrži. Vaše zobe bo držala fiksno tako, kot naj bi bili, lepo ravni v vrsti, kar je za grizenje najboljše, pa tudi za izgled.

Obstaja pa tudi retencijska folija, ki jo je možno sneti. Vendar je včasih priporočljivo, da se nosita kar obe retenciji istočasno za boljši in trajen učinek.