Zavidate svojim prijateljem, ki imajo na svojem vrtu že vrsto let postavljen prečudoviti bazen, v katerem se kdaj pa kdaj namakate tudi sami. Naj poudarimo, da to v današnjem času še zdaleč ni misija nemogoče. Tovrstne konstrukcije so postale cenovno povsem dostopne, je pa res, da je cena odvisna tudi od tega, za kakšen tip se boste odločili. Ne nazadnje so vrtni bazeni lahko povsem preprosti. V mislih imamo na primer tiste otroške ali pa družinske, ki se lahko napihnjeno in so v hipu postavljeni na želeno lokacijo.

Po drugi strani pa so lahko tudi tisti pravi, takšni, ki jih na primer videvate na televiziji. Predstavili vam bomo osnovne tipe takšnih bazenov. Sami pa lahko presodite, kateri med njimi bi se lahko najbolje podal na vaš vrt in zakaj.

Vrtni bazen

Betonski bazen in bazen iz stiropornih zidakov ter PVC folije

Vrtni bazeni so lahko betonski. Takšna vrsta je pri nas v resnici tudi najbolj priljubljena oziroma zaželena. Kljub temu pa je tisti iz betona potrebno zelo dobro in temeljito načrtovati. Pri tem vam lahko pomagajo za to usposobljeni strokovnjaki. Ponavadi je tlakovan s posebno keramiko, mozaikom, steklom, ne nazadnje tudi folijo. Praviloma ga postavi gradbenik, ki ga obenem tudi načrtuje in jamči za vodotesnost sistema.

Stiroporni vrtni bazen je na trgu posebna novost, ki se je pri nas že kar dobro prijela. Ključni prednosti takšne vrste sta nizka cena in možnost samogradnje. Na betonsko ploščo je potrebno zlagati zidake, in sicer v želeno obliko. Zidaki so lahko narejeni iz stiroporja, betona, siporeksa, opeke.

Poliestrski in montažni vrtni bazeni

Največja prednost poliestrskega bazena je njegova zaobljena oblika. Ker je tudi njegova izvedba precej preprosta in ker ima dovolj dolgo življenjsko dobo, prav tako velja za eno od najbolj priljubljenih vrst. Povsem enostavno se ga fiksira v gradbeno jamo, nato se poveže vse napeljave, zasuje in okolico do roba školjke tlakuje z izbrano vrsto materiala.

Med tistimi, ki želijo imeti svojega brez večjega gradbenega posega, pa so zelo priljubljeni montažni nadzemni vrtni bazeni. Izdelani so iz oboda iz kovine ter notranje PVC folije. Takšna vrsta je lahko postavljena v samo nekaj urah. Odlična novica je tudi ta, da ga lahko postavimo v povsem lastni režiji. Najbolje pa ga je postaviti na betonsko ploščo, trato ali pa na tlakovce.