Kaj je zobna protetika? Zobna protetika je veja zobozdravstva, ta pa se ukvarja z vzdrževanjem in obnovo ustnih funkcij, udobja in pa videza. Ukvarja se tudi namreč z zdravjem pacientov, ki pa imajo težave s pomanjkanjem zob ali pa jim manjka oralno tkivo.

Zobna protetika je lahko klasična. To pomeni da se ukvarja z oskrbo z zobno protezo. Zobna proteza pa je le pripomoček ,ki nadomesti vse manjkajoče zobe in rešuje pacientove nepravilnosti. Ni pa nujno, da je zobna proteza čisto cela, lahko je tudi delna, v primeru, da pacient še nekaj zob ima. Zobna protetika se torej ukvarja z zobnimi protezami. Zobne proteze so navadno snemljive, kar pa omogoča boljšo ustno higieno, ta pa je vsekakor zelo pomembna za vzdrževanje oralnega zdravja. Totalna zobna proteza pa se prisesa na čeljusti torej deluje na princip vakuuma. Kadar pa gre za zelo obrabljeno ustno kost, pa si pacient pomaga s posebno pasto, ki mu jo pripiše osebni zobozdravnik ali pa protetik.

Obstaja pa več vrst zobnih protez.  Poznamo namreč 3 vrste zobnih protez.
Implantirana zobna protetika je ena izmed teh treh vrst. Torej tukaj se gre za zobne vsadke ali implantate. Zobni implantati ne potrebujejo opore sosednjih zob. Zobni implantat zamenja zobne korenine in zagotavlja zelo trdno osnovo. To pomeni, da če izgubite samo en zob, ne rabite nadomestiti vseh zob ampak samo enega. Zobna protetika pa seveda ni boleča, je pa logično, da boste morda čutili nekaj neudobja. Med postopkom pa je potrebno, da se uporabi anestezija, saj bi bila bolečina med vstavitvijo rahlo neznosna.
Katere pa so prednosti in katere slabosti zobnih implantatov oziroma zobne proteze?
Zobni implantati potrebujejo enako nego kot naravni zobje, torej potrebno jih je čistiti po vsakem obroku. zasnovani pa so tako da se  spojijo s kostjo zato pa tudi ne zgledajo umetni, kar je izjemno.